רשלנות רפואית במהלך הלידה

  1. ראשי
  2. נזקי גוף
  3. רשלנות רפואית במהלך הלידה

רשלנות רפואית במהלך הלידה / פרופ' (M.D., Ph.D) יעקב ברג, עו"ד

לידה לרוב היא חוויה רגשית בעלת עוצמות להורים. זה גם סופו של תהליך ההיריון הנמשך כתשעה חודשים המסתיים עם בואו לעולם של הרך הנולד אשר מתקדם מהרחם דרך תעלת הלידה ויוצא לאוויר העולם. סופו של תהליך הלידה עם יציאת השלייה.

תהליך הלידה מאופיין במספר שלבים מתחיל בצירים, הרחבת צוואר הרחם, מעבר הרך הנולד דרך תעלת הלידה ויציאתו לאוויר העולם. בחברה הישראלית שעה שהאם מרגישה בצירי הלידה היא מגיעה לחדר יולדות, נבדקת, תהליך הלידה מתרחש תחת השגחה ומסתיים עם הלידה של הצאצא.

לרוב השתלשלות העניינים תקינה ללא כל בעיות ומסתיימת בגילויי שמחת ההורים ובני משפחתם. חרף האמור קיימים סיכונים, ובחלק קטן מהמקרים מתגלים סיבוכים טבעיים שאינם כשלים רפואיים. אולם, במספר מזערי של לידות, הטיפול הרפואי לוקה בפגמים המאפיינים רשלנות. הרשלנות עלולה להתרחש בכל שלב בתהליך הלידה ולצורך הקלה בהבנתם ניתן לחלקם לשתי קבוצות:

א. רשלנות במהלך הלידה שבה הנפגע העיקרי הוא הילוד

ב. רשלנות שבה הנפגעת העיקרית היא האם.

במהלך תהליך הלידה קיימות מספר אפשרויות בהם עלולה להתרחש הרשלנות רפואית שכוללות:

1. בעיות בניטור פעילות לב העובר תוך התעלמות מתמשכת מאירוע מצוקה עוברית.

2. אי נוכחות מיילדת בפרקי זמן חשובים כפי שמתחייב במהלך הלידה.

3. אי נוכחות רופא בפרקי זמן המחייבים נוכחות רופא.

4. כשל במתן תרופות נדרשות במהלך הלידה.

5. מתן תרופות שאינן נדרשות במהלך הלידה.

5. אי ביצוע או שיהוי בניתוח קיסרי כאשר פעולה זו נדרשת.

6. שיהוי בביצוע לידה באמצעות מכשור כמתחייב לדוגמא: לידת מלקחיים או לידת ואקום.

כמובן שקיימות אפשרויות נוספות על העיקריות שתוארו. יחד עם זאת, עולה השאלה באשר לנזקים העלולים להיגרם לרך הנולד במהלך הלידה בהריון ללא סיבוכים ?

המענה לסוגיה זו, מטבע הדברים, אינו פשוט. קיימים נזקים גופניים הקשורים לגורמי סיכון טבעיים לדוגמא: לידת תינוקות גדולים, עלולה להסתבך בשל העובדה כי מעברם בתעלת הלידה הצרה לוחצת עליהם דבר שעלול לגרום נזקים לחגורת הכתפיים ופגיעה עצבית בגפיים עליונות. בעולם המיילדות חייבת להתבצע הערכת גודל העובר טרם הלידה.

ישנם מקרים בהם מתגלה כי העובר גדול דבר שבכוחו לחייב ביצוע ניתוח קיסרי בכדי למנוע נזקים לכתפיים ולעצבי הגפיים העליונות. בנוסף, עלולים להיגרם נזקים אחרים לרך הנולד כתוצאה משימוש בלתי מיומן במכשירים שנועדו לסייע אך עלולים לגרום לנזקים מוחיים לרך הנולד. יש לזכור כי כאשר הנזק הוא רב בחלק מהמקרים הוא גם בלתי הפיך והרך הנולד יסבול מנכות קשה עד לתלות מוחלטת בזולת.

מצבים אחרים הקשורים להתנהלות רפואית כושלת במהלך הלידה קשורים לבעיות הספקת חמצן לאברים חיוניים לרבות המוח. גם נזקים אלו עלולים לגרום לנכויות חמורות לרבות פיגור שכלי, בעיות תפיסה, כשל קוגניטיבי או כל פגיעה אחרת במערכת העצבים.

עולה השאלה מה הם התוצאות של רשלנות רפואית ליולדת במהלך הלידה בהיריון ללא סיבוכים?

לאם היולדת עלולים להיגרם מספר נזקים החל מסיבוכים במהלך ההיריון ובעיקר סיבוכים הקשורים לתופעת רעלת היריון וכלה בסיבוכים הנגרמים במהלך הלידה ואחריה. דוגמאות לסיבוכים הם קרעים בתעלת הלידה, קרעים ברחם, תסחיף נוזל מי שפיר או תסחיפים אחרים, זיהומים, דימומים, תרדמת וסכנת חיים ממשית. לאחר הלידה עלולים להופיע דימומים בשל שאריות שליה שנותרו ברחם.

ברור כי בשל מורכבות האירועים מבחינה משפטית ורפואית הגדלת הסיכויים בתביעת רשלנות מהסוג האמור כרוכה במיומנות מקצועית בתחום. לכן, במקרים בהם עולה חשש לרשלנות רפואית ראוי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים באירועים מסוג זה.

תפריט
נגישות