שיקים חוזרים
מזל טוב, סגרת עסקה!
נתת שירות כלשהו או מוצר מסוים וקיבלת שיק, עליו מתנוסס סכום התמורה.
הפקדת את השיק בשמחה, אך למרבה הצער והאכזבה, הבנק מסרב להעביר לך את סכום התמורה! כאן, כבר נגמרת תחושת המזל הטוב שאפפה את העסקה ומאזן השמחה, גם הוא נמצא בירידה תלולה.
מה תעשה עכשיו?!
כבר נתת את השירות/ המוצר ועכשיו, במקום לעבור לעסקה הבאה, אתה צריך להמשיך ולטפל בענייני גבייה! לא קל לצפות, כמה זמן זה ייקח וכמה משאבים יקרים תגזול ממך גביית התשלום.
זה לא ממש משמח, אבל אתה לא לבד. נתונים סטטיסטים מראים, כי כמות השיקים החוזרים מדי שנה בישראל היא כ-1.5 מיליון!
ועדיין, אפילו במדינה בה השתרש המשפט הציני המובהק "הצ'קים שלנו, אף פעם לא חוזרים!" (זאב רווח, "חגיגה בסנוקר"), עדיין ממשיכים לקבל שיקים ולקוות לטוב.
למה שיקים חוזרים?
לפעמים זה בגלל מוסר תשלומים נמוך. אנשים מתחייבים בשמחה ובקלות, כשהם מעוניינים במוצר או בשירות מסוים, אך כשמגיע מועד התשלום ושככה התלהבותם, נהיה להם קשה מנטלית לשלם את התמורה. אז צצים תירוצים בנוגע לפגמים בעסקה.
חמור מזה, מסתבר שיש לא מעט אנשים, שנותנים שיקים בידיעה ברורה מראש, שאין לשיק הזה כיסוי בבנק או שחשבונם שם הינו "מוגבל".
לפעמים, בעיקר כשמדובר בעסקה ארוכת טווח, זה קורה עקב סכסוך שהתגלע פתאום בנוגע לפרט מסוים בביצוע העסקה, שגורר אי הסכמה על המשך התשלומים.
ולפעמים זה לגמרי בצדק, כשאנשים נתנו שיק תמורת דבר שלא התקבל אצלם בסופו של יום.
מושגים בסיסיים
הבנק נקרא "נמשך", כי ממנו "מושך" בעל חשבון סכום לטובת "הנפרע"- הוא "המוטב" בשיק. יש מספר סיבות, לכך שהבנק אינו מכבד שיקים.
יש סיבות כלליות, של פגמים צורניים בשיק (חתימה לא זהה, העדר חתימה, תאריך לא חוקי וכו'), שאז לא אמורה להיות בעיה ומושך השיק בד"כ יחליף את השיק בשיק חדש.
לעומת זאת, יש שתי סיבות מרכזיות להחזרת שיקים, שהן היותר בעייתיות:
ניתנה הוראת ביטול (נ.ה.ב) – בעל השיק (המושך) נתן לבנק שלו הוראה שלא לכבד את השיק ולא להעביר את הסכום הרשום בו לטובת הנפרע.
אין כיסוי מספיק (א.כ.מ) – הבנק מחליט שלא להעביר לנפרע את הסכום הרשום בשיק, כיוון שאין בחשבונו של בעל השיק את הסכום הדרוש להעברה.
גבייה- מאיפה מתחילים?
אבחון סיבת החזרת השיק- האם השיק הוחזר כי אין מספיק כסף למושך? ואז, אולי אפשר לעשות איתו הסדר תשלומים חדש. או בגלל טעות אנוש בשרטוט השיק? ואז, אפשר לקבל ממנו שיק חדש. או בגלל שנותן השיק הורה על ביטולו? ואז, אפשר לבדוק איתו מדוע, אולי הוא לא מרוצה מהשירות/המוצר ואולי יש דרך להגיע איתו לעמק השווה.
משא ומתן לתשלום סכום השיק- בין אם מדובר בשיק שחזר בשל חוסר כיסוי ובין אם מדובר בשיק שחזר בשל הוראת ביטול, מומלץ מאוד להשקיע זמן סביר ומוגדר מראש בניסיון כן לפתור את העניין בדרכי שלום. אפשרות זו יכולה לחסוך מכם זמן, אנרגיות וכספים רבים.
הגשת השטר לביצוע בהוצאה לפועל
במידה והחלטתם שלא לבצע מו"מ או שהוא לא צלח, ניתן להגיש את השיק לביצוע בהוצאה לפועל. ניתן יהיה לפעול שם בהליכים שונים לגביית התשלום, כגון: הטלת עיקולים, עיכוב יציאה מהארץ ועוד הגבלות.