צוואות וירושות
סוגי צוואות
בהתאם לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 קיימות ארבע סוגי צוואות:
צוואה בכתב יד
מסמך הכתוב מתחילתו ועד סופו בכתב ידו (לא מוקלד במחשב) של המצווה, נושא תאריך עריכתו וחתום בחתימתו של המצווה, , המורה מה ייעשה ברכושו של המצווה לאחר מותו. לצוואה בכתב יתרונות וחסרונות – יתרונותיה בכך שהמצווה אינו תלוי בגורם אחר לכתיבת הצוואה כגון עדים, עו"ד וכו', אולם בין חסרונותיה קיים חשש כי לאור העובדה שאיננה מנוסחת בצורה משפטית מובהקת וברורה, יכול להיות לדוגמא מצב של פרשנות מוטעה של רצון המצווה או טענה כי דבריו הוצאו מהקשרם וכו'. לכן מומלץ ביותר בטרם הכנת צוואה להתייעץ עם עורכי דין העוסקים בתחום בטרם כתיבת הצוואה ועל מנת שרצון המצווה חד משמעי.
צוואה בעדים
מסמך בכתב, הנושא תאריך וחתימת המוריש, ועל פני המסמך באה חתימתם של שני עדים, מהווה אף הוא צוואה תקפה. זהו הסוג הנפוץ ביותר של צוואה. סוג זה נערך לרוב במשרד עורכי דין, ובמקרה זה מסתייע המצווה לרוב בשירותי עורך הדין הן לניסוחה הנכון של הצוואה, והן על מנת לבחון האם המסמך שנערך אכן עונה על הדרישות החוקיות. אמנם אין ביטחון כי גם מסמך שנערך אצל עורך דין יהיה תקף, שכן יכולות להיות התנגדויות לצוואה מטעמים שונים בין אם מוצדקים ובין אם לאו, אך עורך דין היודע את מלאכתו יכול לתת רמת ביטחון גבוהה ללקוחו כי לאחר מותו ייעשה ברכושו כרצונו.
צוואה בפני רשות
אמירה בעל פה בפני אדם מהאנשים המנויים בסעיף 22 לחוק הירושה (שופט, רשם, נוטריון), לגביה נערך פרוטוקול, ואותו שופט או רשם מאשר על פניה כי היא נערכה בפניו, אף היא צוואה. השימוש בסעיף זה הינו נדיר.
צוואה בעל פה או צוואת שכיב מרע
מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, אל מול פני המוות, על ערש דווי, "שכיב מרע", ומצווה בפני שני עדים בעל פה, ועדים אלו ערכו זיכרון דברים, והפקידו אותו אצל הרשם לענייני ירושה בסמוך ככל האפשר לאמירת הדברים, אף היא צוואה. במקרה זה פוקעת הצוואה כעבור חודש מהרגע בו תם האיום על חיי המצווה, אם הוא נותר בחיים.